Στην Αστυπάλαια τον Δεκαπενταύγουστο
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018

Στην Αστυπάλαια τον Δεκαπενταύγουστο

Τα νησιώτικα πανηγύρια ήταν ανέκαθεν μια καλή ευκαιρία για γνήσιο παραδοσιακό γλέντι με άφθονη μουσική, χορό και τοπικά εδέσματα. Το νησί φοράει τα καλά του, οι δρόμοι και τα καλντερίμια ασβεστώνονται και οι ντόπιοι ανοίγουν τις πόρτες τους όλο χαρά στους ταξιδιώτες, οι οποίοι απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία.

Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού δεν είναι άλλη από την Κοίμηση της Θεοτόκου που γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα. Ο εορτασμός της Παναγίας στα Δωδεκάνησα είναι ξεχωριστός. Στην Αστυπάλαια, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας γεμίζει λουλούδια και οι πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας.

Η Παναγία η Πορταΐτισσα είναι μία από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Στην αυλή της πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού ήδη από το 1762. Μάλιστα το γλέντι και οι εκδηλώσεις διαρκούν τρεις μέρες! Τόσο την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, όσο και ανήμερα, όλο το νησί, μαζεύεται στην εκκλησία για να προσκυνήσουν σε πνεύμα θρησκευτικής κατάνυξης και στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο της Ροδιάς για το μεγάλο πανηγύρι του νησιού µε βιολιά, λαούτα και νησιώτικους χορούς. Μάλιστα, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος της Αστυπάλαιας (Π.Μ.Σ.Α.) «ανοίγει» τις εκδηλώσεις με τους νέους και τις νέες του νησιού να σέρνουν τον χορό, ντυμένοι με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές. Το πανηγύρι αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Αστυπαλίτες όσο και για τους τουρίστες, που επιδίδονται σε χορούς και τραγούδια μέχρι πρωίας.

Panigiri Rodia

Ανήμερα της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο της Αστυπάλαιας (Ε.Φ.Τ.Α.) προσκαλεί τους επισκέπτες του νησιού στο Γεύμα της Αγάπης με εκλεκτά ντόπια κεράσματα με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.

Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι ο Λαμπριανός, που είναι κατσικάκι ή αρνί γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια και ψήνεται αποβραδίς σε ξυλόφουρνο με χαμηλή φωτιά. Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε!

Το εορταστικό τριήμερο ολοκληρώνεται με τα «Κουκάνια», που διοργανώνονται στον Πέρα Γιαλό στις 16 Αυγούστου και είναι μια σειρά από παιχνίδια με πρωταγωνιστές μικρά και μεγάλα «παιδιά». Το γιαουρτοτάϊσμα με κλειστά μάτια, το τράβηγμα του σχοινιού, αγώνες κολύμβησης και αυγομαχίες, αλλά και ο «πετεινός», ένα παιχνίδι όπου προσπαθούν να πιάσουν το καλάθι με τον κόκορα στην άκρη μιας αλειμμένης με γράσο κολώνας πάνω από τη θάλασσα.

Στον χώρο της Ροδιάς, βρίσκεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Αστυπάλαιας, το οποίο παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού. Σ’ αυτό φιλοξενείται μια μικρή συλλογή από παλιές και σπάνιες εικόνες.

Αν, λοιπόν, ο δρόμος των διακοπών σάς φέρει τον Δεκαπενταύγουστο στην Αστυπάλαια, φροντίστε να μην χάσετε το μεγάλο πανηγύρι.


Λίγα λόγια για την εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας

Η εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας βρίσκεται στη βάση του Ενετικού Κάστρου και ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από τον Όσιο Άνθιμο. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας , για την οποία λέγεται ότι έχει αποτυπωθεί από μόνη της πάνω στο ξύλο, είναι ίδια με αυτή της Ι.Μ. των Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Αντίγραφο της εικόνας έφερε στο νησί ο ιδρυτής της Μονής, Όσιος Άνθιμος. Η εκκλησία ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό, επίχρυσο, ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της.

Portaitissa Interior

Share