Ανακαλύπτοντας την Αστυπάλαια

Ανακαλύπτοντας την Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια με την γραφική Χώρα, τα καλντερίμια και τις παρθένες παραλίες της αποτελεί από μόνη της αξιοθέατο. Τα πεντακάθαρα νερά και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας θα σας εντυπωσιάσουν. Οι τοπικές παραδόσεις, η πλούσια γαστρονομική παράδοση, τα αμέτρητα εξωκλήσια και η άγρια φυσική ομορφιά θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας προσκαλέσουν να εξερευνήσετε κάθε γωνιά της. 

 

Ακολουθήστε μας λοιπόν σε ένα νοητό ταξίδι στις ομορφιές της «Πεταλούδας του Αιγαίου»!

Το νησί της Αστυπάλαιας (δηλαδή "παλιά πόλη") αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά και των δύο συμπλεγμάτων. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο αλλά και δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων με 110 χλμ. ακτογραμμή, έντονο ανάγλυφο που δημιουργεί πολλούς όρμους και αρκετές όμορφες παραλίες.

Οι οικισμοί του νησιού είναι: η Χώρα, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το Λιβάδι, το θέρετρο των ντόπιων, με τα καταπράσινα κτήματα, τα μποστάνια και τα αμπέλια, ο Πέρα Γιαλός, που είναι το επίνειο της Χώρας με το παλιό λιμάνι και τη μαρίνα σκαφών αναψυχής, η Ανάληψη ή Μαλτεζάνα (από τους Μαλτέζους πειρατές που τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο) και το μικρό χωριουδάκι στο άλλο άκρο του νησιού, το Βαθύ, με τη λιμνοθάλασσα και κάποιες οικογένειες να κατοικούν εκεί.

Castle

Από τα αξιοθέατα του νησιού, στην κορυφή του βράχου της Χώρας δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο, το σήμα κατατεθέν του νησιού, το οποίο χτίστηκε από τον κόμη Ιωάννη Querini, όταν αναγκάστηκε να εποικίσει την Αστυπάλαια, που είχε ερημωθεί μετά από μια επιδρομή των Τούρκων, με κόσμο που έφερε από την Τήνο και τη Μύκονο. Την οριστική μορφή του την πήρε το 1413 με την ανακατασκευή του Ιωάννη Δ’ Querini. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου Κάστρου έγιναν το 1453. Το Κάστρο σταμάτησε να κατοικείται από το 1956, οπότε και χτύπησε το νησί ένας καταστροφικός σεισμός ισχύος 7.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σηκώνοντας παλιρροϊκό κύμα 20 μέτρων στην Αστυπάλαια. Μέσα στο Κάστρο βρίσκει κανείς τις περίφημες κατάλευκες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου (1853) και του Αγίου Γεωργίου (1790).

Ακόμα, αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό, που περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Μεταξύ άλλων, θα δείτε και το οικόσημο της οικογένειας των Querini.

Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα του νησιού, που δεν είναι άλλο από την Παναγία την Πορταΐτισσα, πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας από την Μονή των Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιο Όρος. Η εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1762 από τον Όσιο Άνθιμο και η ανέγερση κράτησε 9 χρόνια. Το Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η χάρη της Παναγίας, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με βιολιά και λαούτα. Κοντά στη μονή λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Αστυπάλαιας με σπάνια κειμήλια εξαιρετικής τέχνης. Μάλιστα, στις 15 Αυγούστου, στα πλαίσια των εορτασμών προς τιμήν της Παναγίας, γίνεται το δείπνο της Αγάπης, όπου οι γυναίκες του νησιού μαγειρεύουν προς τιμήν των επισκεπτών του νησιού. Αν τύχει και βρίσκεστε στην Αστυπάλαια στις 16 Αυγούστου, αξίζει να παρακολουθήσετε τα Κουκάνια στον Πέρα Γιαλό, που είναι αθλοπαιδιές με το πιάσιμο του «πετεινού» να κλέβει την παράσταση.

koukania

Related Articles



booking